Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Topp RL.jpg

På restaurang- och livsmedelsprogrammet går du direkt mot yrken inom restaurangbranschen. Vi utbildar framtidens kockar och serverings- och barpersonal med inriktning mot restaurang. Hos oss får du en praktisk och bred utbildning med intressant innehåll.

Arbetssätt

Undervisningen sker i den vanliga lektionssalen, i vår egen restaurang och på restauranger i närområdet. För att skapa en helhet för dig som elev varvar vi vanlig undervisning med praktik och kreativa evenemang. Till exempel lagar vi maten och serverar den på olika arrangemang åt både privata och offentliga arrangörer.

Varje år erbjuder vi dessutom en utlandsförlagd praktikperiod i en av världens mest berömda matlagningsregioner, Baskien i Spanien. Här får du chansen att jobba med välutbildade kockar och lära dig om matkulturen i både Spanien och hela världen.

Inriktning: kök och servering

Som kock arbetar du med att förbereda, tillaga och servera olika typer av mat. Yrket spänner över ett vitt fält av olika arbetsmiljöer, från enkla snabbmatsställen till restauranger som serverar både dagens lunch och à la carte-mat.

Som servitör/servitris arbetar du med att ta hand om gäster och serva dem i olika situationer. Kurserna i servering lär dig mer om kundbemötande och hantverket i matsalen. Här får du även läsa barteknik och får kunskaper i alkoholhantering inom restaurangbranschen.

Vidare studier

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram som i sig inte ger grundläggande högskolebehörighet som krävs för vidare studier. Alla elever på yrkesprogram har däremot rätt att läsa till de kurser som saknas för att få den grundläggande högskolebehörigheten.

På restaurang- och livsmedelsprogrammet krävs det att du läser till kurserna:

  • Svenska 2, 100p (alt. Svenska som andra språk 2)
  • Svenska 3, 100p (alt. Svenska som andra språk 3)
  • Engelska 6, 100p

För att få grundläggande högskolebehörighet på Restaurang- och livsmedelsprogrammet kan du läsa 200p av de ovanstående kurserna som individuellt val i år 3 och resterande 100p som utökat program. Alla elever som ansöker om utökat program för att läsa in behörigheten har rätt att få det.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 27 mars 2019