Kommunfakta

Bilden visar en vy av Timrå centrum som speglar sig i havet

Timrå

 

Antal invånare: 18 030 invånare (2017)
Areal: 788 km2
Landskap: Medelpad
Län: Västernorrlands län
Läge: 62°30′N 17°20′O / 62.5, 17.333

Kommunens vapen

I fält av guld två röda tallar uppväxande från en av vågskuror bildad, sänkt blå bjälke.

Timrå

Timrå ligger vid kusten mitt i Sverige, mellan två städer med ett perfekt samspel av hav, skog, berg och vildmark. Här finns landsbygd, industrier och ett växande näringsliv. Här finns plats för upplevelser, äventyr eller bara lugn och ro med ett bekvämt avstånd till shopping och nöjen. I Timrå finns både bandy och ishockey på elitnivå.

Timrå är känt som en företagarvänlig kommun. Kommunen är näst bäst i Norrland enligt Svenskt Näringslivs ranking i företagsklimat, 2017, och på 8:e plats i landet när det gäller service till företagen. 2015 fick vi utmärkelsen Sveriges näst godaste och Norrlands godaste kranvatten. 

Timrås historia

Timrå köping antog 1955 ett vapen: "I fält av silver en av en vågskura bildad blå stam och däröver två bjälkvis ordnade röda tallar". Detta vapen var inspirerat av Timrå sockensigill från 1700-talet som visade ett landskap med sju tallar över en ström.

1971 antogs den nybildade kommunen med ett nytt vapen som utgick från köpingens vapen. Skölden blev av guld, för att erinra om Hässjös vapen, och stammen blev till en ström. Strömmen står för Indalsälven. Tallarna, timmer, anspelar på ortnamnet.

Kommentera sidan Dela och tipsa

Sidan uppdaterad den 5 april 2018